Nieuwe album Fresku ‘hoort thuis in de familie’

Fresku heeft het afgelopen jaar als het ware "als een dagboek gebruikt" voor zijn nieuwe album In het diepe, naar eigen zeggen zijn meest persoonlijke plaat tot nu toe. Dat het album vrijdag, op de verjaardag van zijn oma uitkomt, maakt het voor de rapper helemaal af.

De release van het album stond eigenlijk later dit jaar gepland, maar Fresku vindt dat het zo beter is. Er kan op deze manier geen smet komen op de energie en de boodschap die het verhaal van de plaat uitstraalt, meent de Eindhovenaar. "Ik wil graag de entertainment- en de muzikale kant van mij laten zien. Maar in het afgelopen jaar was daar weinig ruimte voor. Ik heb me daarom overgegeven aan de energie en dat wat er op dat moment aan de hand was", zegt hij over het creatieve proces van zijn nieuwe plaat. "Ogen dicht en gewoon neuriën, toen kwamen de beste melodieën in me op", aldus Fresku, die eigenlijk Roy Michael Reymound heet.

De rapper merkte het afgelopen jaar dat hij behoefte had aan zijn familie. "Ik heb ze misschien heel onbewust genegeerd", meent hij. Daar putte Fresku echter wel veel inspiratie uit. Hij heeft bij zijn nieuwe plaat dan ook het gevoel dat die "thuishoort in de familie." Zo zingt hij ook speciaal voor zijn familie een nummer in het Papiaments. De boodschap van het nummer is ook alleen voor zijn familie bedoeld.

Ook de situatie rond zijn zoontje Rayaan, die vorig jaar juli geboren werd, was belangrijk tijdens het maken van de plaat. Hoewel Fresku liever niet deelt wat de kleine precies mankeert, is hij wel open over zijn gezondheid. "Het gaat hartstikke goed met hem. Ik moest laatst met ‘m naar het ziekenhuis vanwege een griepje, maar met zijn aandoening is dat best wel spannend. Maar ik heb 110 procent vertrouwen dat het goed gaat komen."