Nieuwe baas ING begint aan zijn job

AMSTERDAM (AFN) - Steven van Rijswijk begint woensdag officieel aan zijn nieuwe functie als topman van ING. Hij komt in de plaats van Ralph Hamers die eerder bekendmaakte naar de Zwitserse bank UBS over te stappen.

Van Rijswijk was tot maandag eindverantwoordelijke voor risico-inschattingen binnen het bestuur van de financieel dienstverlener. De Nederlander is als sinds 1995 in dienst van ING, waar hij onder andere werkte voor de afdelingen voor fusies en overnames en kapitaalmarkten. In 2017 werd hij benoemd tot lid van het ING-bestuur.

Volgens marktkenners heeft ING met de benoeming van Van Rijswijk een voor de hand liggende keuze gemaakt. De nieuwe topman van ING gaat niet heel veel meer verdienen dan zijn voorganger. Dat is het gevolg van het nieuwe beloningsbeleid voor de top van het financiële concern. Hamers streek in 2019 een basissalaris op van 1,75 miljoen euro. Daarbovenop kwam nog een prestatiegebonden variabele beloning van omgerekend 266.000 euro.

Twee jaar terug was er nog veel ophef toen de raad van commissarissen van de bank Hamers' totale beloning fors wilde verhogen naar zo'n 3 miljoen euro. Maar na felle reacties in politiek en samenleving zag de bank van het plan af. Bij UBS strijkt Hamers naar verwachting wel fors meer loon op.