Nieuwe bondscoach Portugal blij met aanwezigheid Ronaldo

PORTO (ANP/AFP) - De nieuwe Portugese bondscoach Roberto Martínez zei "bijzonder blij" te zijn met de aanwezigheid van Cristiano Ronaldo in de nationale selectie. Even bestond de vrees dat de vedette zou bedanken, nadat hij op het WK in Qatar niet altijd meer zeker was van een basisplaats. Inmiddels speelt Ronaldo in de competitie van Saudi-Arabië, die internationaal niet hoog staat aangeschreven.

Portugal begint donderdag met de wedstrijd tegen Liechtenstein aan de kwalificatie voor het Europees kampioenschap, dat volgend jaar in Duitsland wordt gehouden. Martínez, op de wereldtitelstrijd nog de trainer van België, heeft bij Portugal inmiddels de taken van Fernando Santos overgenomen. Zondag wacht de tweede ontmoeting tegen Luxemburg, ook al geen hoogvlieger.

De meeste routiniers van Portugal weten vooralsnog niet van ophouden, al ontbreekt verdediger Pepe vanwege een blessure. "Ik wil verder gaan met waar dit elftal mee bezig was", zei Martínez. "Ronaldo kan daarbij heel belangrijk zijn. Hij is betrokken, ervaren, heeft zeer veel kwaliteit en is eigenlijk een soort van symbool voor dit team. Ik weet dat hij niet meer de jongste is, maar dat maakt mij niet uit. Ik kijk niet naar leeftijd, ik kijk naar prestaties."

Ronaldo sloot zich daarbij aan. "Ik heb het gevoel dat ik het nationale elftal nog veel heb te bieden. Hopelijk kan ik dat in de komende wedstrijden bewijzen. Naar de lange termijn kijk ik nog niet. Niet naar het EK van volgend jaar en zeker niet naar het WK van 2026. Er kan van alles gebeuren, maar voorlopig ben ik er nog bij. Het is mijn bedoeling om nog veel wedstrijden voor Portugal te spelen."