Nieuwe burgemeester New York brengt omstreden politieteam terug

NEW YORK (ANP) - De nieuwe burgemeester van New York Eric Adams heeft in een toespraak gezegd dat hij de anti-criminaliteitseenheid opnieuw wil instellen. De eenheid van de politie is omstreden vanwege etnisch profileren en werd onder de vorige burgemeester opgeheven.

Adams, zelf voormalig politiechef, trad op 1 januari officieel aan en heeft in zijn eerste weken te maken gehad met verschillende tragische (vuurwapen-)incidenten. Zo werden er vorige week twee politieagenten neergeschoten toen ze werden opgeroepen voor een huiselijk geweld-incident. Een van hen overleed. In de weken ervoor werd een tiener vermoord die een nachtdienst draaide in een filiaal van Burger King, werd een baby in het hoofd geschoten en werd een vrouw in een metrostation van het perron voor een aankomende metro geduwd.

Er zijn dit jaar al 73 vuurwapenincidenten geweest in New York, 24 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Een van Adams' campagnebeloften was het vuurwapengeweld in de stad aan te pakken.

De speciale eenheid van de politie werd in het verleden vaak beschuldigd van profileren op basis van huidskleur en van excessief politiegeweld. Zo waren agenten van de eenheid verantwoordelijk voor de dood van de zwarte New Yorkers Amadou Diallo (in 1999) en Eric Garner (in 2014). De eenheid droeg in het verleden burgerkleding en was niet als politie te herkennen.

In de nieuwe eenheid, die Adams over drie weken al wil inzetten, zullen agenten geen politie-uniform dragen en niet in politie-auto's rondrijden, maar zullen ze wel makkelijk herkenbaar zijn. Ook moeten ze bodycamera's dragen en worden agenten geselecteerd op "emotionele intelligentie". Ze krijgen ook extra training, beloofde de burgemeester. Er zouden vooralsnog 400 agenten gescreend worden voor geschiktheid.

Het politiecorps van New York is het grootste van de VS, met 35.000 agenten in uniform en een begroting van 5 miljard dollar.