Nieuwe ep Happy Mondays om overleden bassist te eren

De Britse band Happy Mondays heeft donderdag een ep uitgebracht met drie versies van het nummer Tart Tart. De ep is een tribute aan de onlangs overleden bassist van de Britse band. Paul Ryder.

Ryder, de broer van frontman Shaun Ryder, overleed twee weken geleden op 58-jarige leeftijd. Over de doodsoorzaak is niets bekendgemaakt. De opbrengst van de ep gaat naar MusiCares, een organisatie die muzikanten met verslavingsproblemen op allerlei gebieden steunt.

Tart Tart is te vinden op het album Squirrel & G-Man Twenty Four Hour Party People Plastic Case Garnt Smile (White Out) uit 1987. Op de ep staat een geremasterde versie uit 2019. Daarnaast is er een opname van de song te vinden die de band maakte voor de beroemde sessies van BBC Radio 1-dj John Peel. De opname werd in 1989 gemaakt. Ten slotte is er een liveversie van Tart Tart van een concert in Sheffield, ook in 1989. Beide opnamen zijn nog nooit eerder officieel uitgebracht.

"Deze speciale release van Tart Tart laat de geweldige muzikale kwaliteiten horen van Paul Ryder die onze wereld heeft verlaten", laat Shaun Ryder in een verklaring weten. Tart Tart is via de streamingdiensten te beluisteren en in november is de ep ook op vinyl te koop.