Nieuwe kans voor 26 songfestivalartiesten

Veel songfestivalartiesten die vorig jaar niet mee konden doen, zijn dit jaar alsnog van de partij. Van de 39 deelnemende landen sturen 26 dezelfde kandidaat.

Van de 'terugkeerders' werd bijna iedereen intern gekozen. Alleen de kandidaten van Estland en Litouwen moesten zich opnieuw kwalificeren via een voorronde. De Zweedse en Finse inzending van 2020 deden ook opnieuw mee aan de nationale finale, maar haalden het dit keer niet.

In de overige landen koos de verantwoordelijke omroep of de betreffende artiest ervoor om een streep te zetten door een nieuwe deelname. Het gaat om Rusland, Cyprus, Noorwegen, Kroatië, Polen, Albanië, Portugal, Denemarken, Frankrijk, Duitsland en Italië.

Stefania

In het deelnemersveld van 2021 zitten drie kandidaten die daadwerkelijk al songfestivalervaring hebben. De Moldavische zangeres Natalia Gordienko trad in 2006 op met Arsenium, Senhit uit San Marino was er ook bij in 2011 en Sanja Vučić, een derde van het trio Hurricane, was de Servische inzending van 2016.

De Maltese zangeres Destiny Chukunyere kan de eerste worden die zowel het Eurovisie Songfestival als het Junior Eurovisie Songfestival op haar naam schrijft. Ze won de junioreditie in 2015. Ook de Utrechtse Stefania, die namens Griekenland uitkomt, heeft ervaring op dat podium als onderdeel van de Nederlandse groep Kisses in 2016.