Nieuwe krater zorgt voor extra lavastroom La Palma

LA PALMA (ANP) - In de vulkaan op het eiland La Palma is een nieuwe krater ontstaan, meldt het Vulkanologisch Instituut van de Canarische Eilanden. Uit de zuidoostelijke hoek van de actieve vulkaan stroomt lava over het eiland, de gevolgen en eventuele schade ervan moeten nog vastgesteld worden. Uit voorzorg is een onbekend aantal mensen geëvacueerd, melden Spaanse media.

Zaterdag stortte een deel van de hoofdkegel van de vulkaan in. De afgelopen dagen zijn de lavastromen wel wat trager en stroperiger geworden. De pluim van gassen en as heeft een hoogte van 2800 meter bereikt. De lava bedekt nu bijna 900 hectare land en heeft ruim 2100 gebouwen verwoest, blijkt uit gegevens van Copernicus, het programma voor aardobservatie van de Europese Unie.

Zondag zijn er op het eiland al meer dan 70 aardbevingen geweest. Zaterdag waren er ook al 110 bevingen, waaronder één met een kracht van 4,9. Dat was de zwaarste beving sinds het begin van de vulkaanuitbarsting. In totaal werden 35.00 bevingen gemeten sinds het begin van de uitbarsting.

De vulkaan in het natuurpark Cumbre Vieja barstte op 19 september uit, na een slapend bestaan van vijftig jaar. De gloeiende lavastroom en de asregen hebben sindsdien veel schade aangericht aan gebouwen, infrastructuur en de landbouw, met name bananenplantages. Duizenden mensen moesten uit voorzorg hun woning verlaten. Tot dusver raakte niemand ernstig gewond.