Nieuwe Scream-film stoot Spider-Man van de troon in VS

Scream 5, het nieuwe deel in de succesvolle horrorreeks, heeft het afgelopen weekend in de VS de film Spider-Man: No Way Home van de troon gestoten. The Hollywood Reporter meldt dat de nieuwe Scream-film 34 miljoen dollar opbracht en daarmee de eerste plek in de box office-lijst veroverde.

Ook in de rest van de wereld deed Scream 5 het goed. In totaal werd in andere landen 18 miljoen dollar opgehaald. De film, die 25 miljoen dollar kostte, is daarmee binnen vier dagen uit de kosten gekomen. Opvallend is dat veel kaartjes gekocht werden door jonge bioscoopbezoekers.

Regisseur Wes Craven maakte tussen 1996 en 2011 de eerste vier delen. De filmmaker, ook bekend van A Nightmare on Elmstreet, overleed in 2015 aan de gevolgen van kanker. Het vijfde deel is gemaakt door de jonge regisseurs Matt Bettinelli-Olpin en Tyler Gillett. In Scream 5 keren veel acteurs uit de vorige delen terug, zoals Courteney Cox, David Arquette en Neve Campbell.

Edvard Munch

De films spelen zich af in het fictieve plaatsje Woodsboro, waar met regelmaat moorden worden gepleegd. De dader draagt een masker dat is geïnspireerd op het beroemde schilderij De Schreeuw van Edvard Munch. Met het eerste deel uit 1996 zorgde regisseur Craven voor een flinke, nieuwe impuls voor het wat ingedutte horrorgenre.

Scream 5 zou in Nederland begin februari te zien moeten zijn, al hangt dat af van de besluiten die het nieuwe kabinet later deze week gaat nemen. Op dit moment zijn alle bioscopen in Nederland gedwongen gesloten.