Nieuwe tegenslag voor Trump in strijd om verkiezingszege

MADISON (ANP/DPA) - President Trump heeft de zoveelste nederlaag geleden bij zijn hardnekkige pogingen zijn verlies bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen terug te draaien. Hij kreeg nul op het rekest van de hoogste rechtbank van de staat Wisconsin. Deze staat had onlangs bevestigd dat Trumps rivaal Biden daar de meerderheid had behaald. Dat maakte de landelijke overwinning van Biden nog steviger.

In Wisconsin verloor Trump met ongeveer 20.700 stemmen verschil. De advocaten van de president wilden onder meer ruim 220.000 briefstemmen ongeldig laten verklaren. Het zou vooral om stemmen voor Biden gaan. De hoogste rechtbank van Wisconsin vindt echter dat lagere rechtbanken zich over de kwesties moeten buigen.

Trump heeft tot nu toe geen vooruitgang geboekt met rechtszaken in de staten die van doorslaggevend belang waren voor de verkiezingszege van Biden. Hij spreekt steeds over fraude, maar kon dat niet hard maken.

Volgens de wet liggen de resultaten van elke staat vast als ze niet voor 8 december succesvol zijn aangevochten. De winnaar van de presidentsverkiezingen wordt definitief aangewezen door een college van kiesmannen dat op 14 december bijeenkomt.