Nieuwe voorbereidende ronde in hoger beroep Nicky Verstappen

DEN BOSCH (ANP) - In het gerechtshof in Den Bosch is vrijdag de nieuwe voorbereidende ronde in de zaak van Nicky Verstappen. De 11-jarige jongen uit Heibloem werd in 1998 dood gevonden op de Brunssummerheide in Limburg. Vorig jaar werd verdachte Jos B. door de rechtbank Maastricht veroordeeld tot 12,5 jaar cel voor onder meer het doden, misbruiken en ontvoeren van Nicky. Zowel B. als het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep.

B. heeft altijd gezegd dat hij niets te maken heeft met de dood van de jongen. In de rechtbank verklaarde hij eerder in een videoboodschap dat hij het lichaam van Nicky destijds had gevonden, maar de jongen was toen al dood. B. (48) heeft dat naar eigen zeggen nooit durven te melden bij de politie omdat hij een zedenverleden heeft. Aanvullende vragen over die videoboodschap heeft B. niet willen beantwoorden.

Het OM spoorde B. tijdens de vorige zitting "actief" aan om toch te gaan praten. "Wij zitten hier niet om u te pakken, maar om antwoorden te krijgen. Door telkens maar weer te zwijgen, lijkt het erop dat u dingen achterhoudt. Uw houding heeft consequenties", zeiden de advocaten-generaal destijds.

Het is nog niet duidelijk wanneer het hof de zaak inhoudelijk gaat behandelen. Mogelijk wordt dat niet eerder dan eind dit jaar.