Nieuwe wet rond veiligheid op filmsets Californië opgehouden

Een naar aanleiding van het drama op de set van de film Rust voorgestelde wetswijziging blijft voorlopig op de plank liggen in Californië. Volgens Variety is dat omdat betrokken partijen als Hollywoodvakbonden en -studio's het niet eens kunnen worden over de beste aanpak voor de wijziging.

Staatssenator Dan Cortese reageerde donderdag erg teleurgesteld op het uitblijven van aangescherpte wetgeving. "Het is een machtige en meedogenloze industrie", zei hij in een statement over Hollywood. "Eerst hebben ze Halyna gedood. Toen hebben ze een wijziging die het veiliger zou maken voor mensen als zij de nek omgedraaid."

De politicus heeft het in zijn verklaring over Halyna Hutchins, de cameravrouw die overleed na fouten op de set van de western Rust. Acteur Alec Baldwin repeteerde daar met een wapen, dat afging. De 42-jarige Hutchins stierf bij het incident. Ook de regisseur van de film raakte gewond. De politie in New Mexico, waar het voorval plaatsvond, heeft de zaak nog in onderzoek.

In het voorstel waar Cortese aan werkte, zouden er scherpere trainingseisen worden gesteld aan wapenexperts op filmsets. Ook zouden film- en televisieproducties een setveiligheidsupervisor moeten aanstellen, die de macht zou hebben gekregen een productie stil te leggen als de situatie niet veilig was. Cortese verklaarde donderdag te zullen blijven werken aan scherpere veiligheidsregels voor film- en televisiesets.