Het is onduidelijk hoeveel verzet er in de Tweede Wereldoorlog in Nederland werd gepleegd. Dat stelde NIOD-onderzoeker en speciaal hoogleraar Ismee Tames woensdagavond in het NPO-radioprogramma Met Het Oog Op Morgen. Zij reageert daarmee op verzetsorganisaties die een disclaimer hierover eisen voorafgaand aan de laatste aflevering van het programma Het Verhaal Van Nederland. De organisaties vinden dat het NTR-programma "misleidend' is, omdat erin zou worden gezegd dat er in Nederland relatief weinig verzet was.
Tames is gespecialiseerd in onderzoek naar het verzet. "Elke poging om in kaart te brengen hoeveel mensen er in verzet kwamen tegen de Duitsers, levert discussie op", aldus de NIOD-onderzoeker. "De vraag is: wie tel je mee en wat weten we wel en niet? Mensen die in verzet kwamen, hielden dat liever geheim. Het was natuurlijk niet de bedoeling dat hun werk op straat kwam te liggen. Dus veel komen we nooit achter."
Bovendien is in de loop van de decennia de definitie van wat als verzet wordt gerekend, gekanteld. "Er werd vroeger veel nadruk gelegd op het gewapende verzet en de goed georganiseerde organisaties", legt Tames uit. "Maar er waren veel mensen die op individuele basis verzet pleegden. Of die in de publieke sfeer in die tijd niet zichtbaar waren, zoals vrouwen en jongeren."
Vier organisaties van verzetsleden hebben de NTR een ultimatum gesteld. Zij willen dat de omroep uiterlijk donderdag laat weten of er een disclaimer voor de herhaling van de uitzending komt, die zaterdag te zien is. De organisaties zijn van mening dat het in het programma lijkt alsof het verzet in Nederland niet of nauwelijks bestond en spreken van "historische misleiding". De NTR laat weten donderdag met een reactie te komen.