Noblesse Uitgevers blij met uitspraak Jiskefet Encyclopedie

De advocaat van Noblesse Uitgevers laat weten dat de organisatie blij is met de uitspraak van het gerechtshof Amsterdam, dat dinsdag bepaalde dat de Jiskefet Encyclopedie zonder sticker verkocht mag worden. Volgens een eerder vonnis moest de uitgeverij middels de stickers aangeven dat Jiskefet niet de maker is, maar dat vonnis is nu vernietigd. "We zijn blij dat het rechtgetrokken is", laat advocaat Brigitte Spiegeler aan het ANP weten.

"Het is een heel duidelijk verhaal", stelt de advocaat. "In het arrest wordt helder aangegeven dat Jiskefet een overschatting maakt van wat het merkenrecht vermag." Hoewel Spiegeler laat weten blij te zijn met "de overwinning", stelt ze dat het "verdrietig" blijft voor de uitgeverij. "Allemaal gedoe en toestanden. Volgens mij zijn er uiteindelijk veel minder boeken verkocht dan gehoopt." Dat terwijl het boek volgens hen, "en wat het hof ook zegt", "duidelijk een encyclopedie is en juist een eerbetoon aan de makers van Jiskefet."

De makers van Jiskefet, Herman Koch en Michiel Romeyn, stapten in oktober vorig jaar naar de rechter omdat zij inzage wilden in het boek. Dat was zonder hun medeweten tot stand gekomen. De rechter wees die inzage toe, maar de mannen maakten opnieuw de gang naar de rechtbank. Zij wilden dat het helder zou zijn dat zij niets met de totstandkoming van het boek te maken hebben gehad en beriepen zich op het merkenrecht. De rechter oordeelde dat de uitgeverij alle boeken moest voorzien van een sticker met de tekst 'ongeautoriseerd'.

Prijskaartje

Het hof gaat hier niet in mee. De titel is volgens het hof niet een teken van onderscheid waarmee een uitgever aanduidt dat dat boek afkomstig zou zijn van Jiskefet. Het uitbrengen van de encyclopedie maakt volgens het hof ook verder geen inbreuk op het merkrecht van Jiskefet BV. Er moet meer dan 30.000 euro betaald worden aan proceskosten, zegt Spiegeler, "het prijskaartje van hun eigen ongerechtvaardigde acties."

De advocaat van Koch en Romeyn, Onno Hennis, laat het ANP weten dat zij zich nog beraden op een reactie.