Nog een aan Oekraïne gelinkte bombrief in Spanje

TORREJÓN DE ARDOZ/MADRID (ANP) - Op een luchtmachtbasis ten oosten van Madrid is een bombrief aangekomen. Het pakket met explosieven werd per post verstuurd en is in een scanner ontdekt. De bombrief is de derde die is ontdekt in twee dagen tijd. Deze werd bezorgd bij een pand op de basis waar volgens Spaanse media met satellieten wordt gewerkt. De basis wordt ook door de NAVO gebruikt.

Woensdag werd bij een wapenfabrikant in Zaragoza een bombrief afgeleverd en eerder op de dag raakte een medewerker van de Oekraïense ambassade in Madrid lichtgewond toen een aan de ambassadeur gerichte envelop ontplofte bij het openen.

De Spaanse politie onderzoekt of en hoe de drie zaken met elkaar in verband staan. Het wapenbedrijf in Zaragoza is de fabrikant van de C90-raketwerpers die Spanje aan Oekraïne levert. Een woordvoerder van de lokale overheid daar liet op de Spaanse radio weten dat twee enveloppen van dezelfde afzender lijken te zijn gekomen, aangezien hetzelfde mailadres op beide documenten was geschreven.

Alarm geslagen

De fabrikant sloeg alarm toen na het incident op de ambassade in Madrid ook in Zaragoza een brief uit Oekraïne werd bezorgd. De ingeschakelde alarmdiensten constateerden bij een scan van de envelop dat er een draad in was bevestigd, die een explosief had laten afgaan als het poststuk zou zijn geopend. De verdachte envelop is gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

De Oekraïense buitenlandminister Dmitro Koeleba riep eerder woensdag naar aanleiding van de explosie op tot extra veiligheidsmaatregelen bij alle ambassades van Oekraïne.