Nog geen semiautomatische buitenspeltechnologie in Eredivisie

ZEIST (ANP) - Scheidsrechters krijgen het komende seizoen in de Eredivisie nog geen hulp van semiautomatische buitenspeltechnologie. "Dat nieuwe systeem is vrij kostbaar", weet coördinator scheidsrechterszaken Dick van Egmond van de KNVB. "Je hebt het dan al snel over een bedrag van 6 tot 8 miljoen euro. Het kan zeker iets voor de toekomst zijn. Nu nemen we ook nog even de tijd om te kijken hoe het allemaal gaat werken."

De internationale spelregelcommissie IFAB gaf eerder deze zomer toestemming om semiautomatische buitenspeltechnologie ook echt te gaan gebruiken. Wereldvoetbalbond FIFA maakte een maand geleden bekend dat dit gebeurt op het WK van eind dit jaar in Qatar. De Europese bond UEFA gaat het systeem om buitenspel heel nauwkeurig te kunnen vaststellen ook inzetten. Dat gebeurt volgende week woensdag voor het eerst bij de wedstrijd tussen Real Madrid en Eintracht Frankfurt om de Europese Supercup

Met een sensor in de bal en speciale camera's die heel nauwkeurig bepalen waar de spelers zich bevinden, kan precies worden vastgesteld of er wel of geen sprake is van buitenspel. Het systeem geeft een seintje als een speler in buitenspelpositie de bal ontvangt. Voordat de videoarbiters de scheidsrechter op het veld informeren, checken ze op basis van de beelden en de gegevens of het klopt. Dat zou slechts enkele seconden moeten duren. Via driedimensionale beelden wordt dan het buitenspelmoment getoond op de grote schermen in het stadion.

"Ook afgelopen seizoen hebben we weer gezien dat we in Nederland weinig fouten maken bij het beoordelen van buitenspel", stelt Van Egmond. "Buitenspel is zeker door de videoscheidsrechter vrij eenvoudig vast te stellen. Met semiautomatische buitenspeltechnologie zou je dus hoogstens enige tijd winnen."