Nog geen versoepelingen voor cultuur- en evenementensector

Er komen wel versoepelingen van de coronamaatregelen, maar de cultuur- en evenementensector moet nog even geduld hebben. Dinsdag kondigde demissionair premier Rutte enige versoepelingen aan, zoals opening van de middelbare scholen en het opstarten van de meeste contactberoepen. De poppodia, theaters, musea en andere culturele organisaties moeten de deuren voorlopig nog gesloten houden. Het is nog niet bekend wanneer die wel weer open mogen.

De Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) had gehoopt op meer perspectief voor de sector. "Dat hoeft niet gelijk, we snappen dat dat niet altijd direct mogelijk is. Maar men is ook op de middellange termijn niet duidelijk", aldus directeur Berend Schans. "We weten nog steeds niet wat er wel en niet kan in de zomer. Als dat onduidelijk blijft heeft zo'n garantiefonds op de korte termijn minder zin." Schans pleit dan ook voor "meer en sneller vaccineren".

Rutte noemde de enkele versoepelingen, het behouden van de avondklok en het dicht houden van horeca en culturele instellingen "de weg die via testen en vaccineren hopelijk leidt naar een zomer met veel minder beperkingen".