Noodbevel gemeente Zuidplas om wedstrijd ADO tegen Willem II

NIEUWERKERK AAN DEN IJSSEL (ANP) - In Nieuwerkerk aan den IJssel (Zuid-Holland) is woensdag sinds 16.00 uur een zogeheten noodbevel van kracht omdat het eerste elftal van Willem II er overnacht wegens de wedstrijd van donderdag tegen ADO Den Haag. De burgemeester van de gemeente Zuidplas, waaronder Nieuwerkerk aan den IJssel valt, heeft signalen ontvangen dat er sprake is van een dreiging van een verstoring van de openbare orde door supporters van de voetbalclub uit Tilburg.

Uit de informatie zou blijken dat deze supporters, onder wie hooligans, naar het Van der Valkhotel willen afreizen waar de spelers van Willem II overnachten. In de omgeving van het hotel zouden ze dan zwaar illegaal vuurwerk willen afsteken, vernielingen aanrichten en mogelijk confrontaties aangaan met politie en/of derden.

Het noodbevel rond het hotel houdt in dat mensen aanwijzingen en bevelen van de politie moeten opvolgen om verstoringen van de openbare orde te voorkomen, aldus de gemeente. Dat betekent onder meer dat de politie ter plekke zaken in beslag kan nemen die mogelijk gebruikt kunnen worden om weerstand te plegen, zoals stokken, fakkels en vuurwerk. Ook mogen mensen er geen bivakmutsen of andere zaken dragen die identificatie lastig maken, met uitzondering van mondmaskers. De politie mag wel vragen die af te doen.

Het noodbevel duurt tot donderdag 14.00 uur.