Noodverordening tijdens onthulling Namenmonument in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Tijdens de onthulling van het Nationaal Holocaust Namenmonument aan de Weesperstraat in Amsterdam aanstaande zondag is een noodverordening van kracht. Burgemeester Femke Halsema schrijft dat in een brief aan de omwonenden van de Hoftuin van de Protestantse Diaconie, waar de onthulling plaatsvindt. Ook mogen bewoners niet van een afstand kijken naar de onthulling, bijvoorbeeld vanaf hun balkon.

De noodverordening wordt ingesteld na overleg met het Openbaar Ministerie en de politie en geldt zondag tussen 11.00 en 17.00 voor de Hoftuin en nabije omgeving. De maatregel maakt het voor de politie mogelijk om mensen preventief te controleren. Bij de onthulling van het monument zijn alleen genodigden welkom.

Verder is het van 13.00 tot 17.00 uur verboden om de onthulling te volgen vanaf een balkon, logia, dak of dakterras, schrijft Halsema. "Ook dienen ramen en deuren aan die zijde gesloten te zijn, om een ongestoord verloop van de onthulling mogelijk te maken."

Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander onthult het monument, samen met Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité. Onder anderen demissionair minister-president Mark Rutte en Halsema, burgemeester van Amsterdam, houden een toespraak bij de onthulling. De NOS zendt de bijeenkomst zondag live uit vanaf 13.30 uur op NPO 1.

Het Nationaal Holocaust Namenmonument is ontworpen door de Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind en bevat alle namen van de 102.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. Het kunstwerk bestaat uit muren in de vorm van vier Hebreeuwse letters, die samen het woord weergeven dat 'in herinnering' betekent.