Noord-Korea dreigt deal met Zuid-Korea te schrappen om pamfletten

PYONGYANG (ANP) - De zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft donderdag gedreigd een militaire overeenkomst met Zuid-Korea te schrappen, meldt het persbureau Yonhap. Het noorden dreigt daarmee, omdat overlopers vanuit Zuid-Korea anti-Noord-Koreaanse pamfletten verspreiden in Noord-Korea.

Kim Yo-jong, een van de machtigste mensen in Noord-Korea, zei dat het vertrouwen tussen de landen en een verzoening nooit samen kunnen gaan met het toestaan van die pamfletten. "De Zuid-Koreaanse regering moet een hoge prijs betalen als ze hier niets aan doen, maar alleen slappe excuses verzinnen", aldus Kim, volgens het Noord-Koreaanse staatsmedium KCNA. "Als ze echt waarde hechten aan onze afspraken, dan moeten ze dat afval kwijtraken." Daarmee verwees ze naar de Noord-Koreaanse overlopers.

Kim dreigt ook met terugtrekking uit het industriepark dat op de grens ligt en waar mensen uit beide landen werken en het gezamenlijke bureau om de relatie tussen de landen te verbeteren staat. Ze noemde de militaire overeenkomst die er nu is "totaal nutteloos".

Noord-Koreanen die naar Zuid-Korea zijn gevlucht stuurden met behulp van ballonnen ongeveer 500.000 pamfletten naar het noorden. Die gingen over de Noord-Koreaanse dreiging van een kernaanval. Kim noemde de overlopers "uitschot" en "bastaardhonden".