Noord-Korea vuurt opnieuw ballistische raket af

SEOUL (ANP/RTR/AFP) - Noord-Korea heeft opnieuw ten minste één ballistische raket in zee afgevuurd, meldt het Zuid-Koreaanse leger dinsdag. "Ons leger houdt de situatie nauwlettend in de gaten en blijft paraat in nauwe samenwerking met de Verenigde Staten om zich voor te bereiden op mogelijke extra lanceringen", staat in een verklaring van het leger.

VN-resoluties verbieden de zelfverklaarde kernmacht Noord-Korea ballistische raketten te testen, maar het land trekt zich daar weinig van aan. De Japanse premier Fumio Kishida liet weten dat er twee ballistische raketten waren gedetecteerd en vond het "spijtig" dat het land doorgaat met rakettesten.

De afgelopen weken heeft Noord-Korea diverse raketten afgevuurd, ondanks dat Noord-Korea en Zuid-Korea afgelopen maand hun rechtstreekse communicatielijnen hebben hersteld. Seoul sprak eerder deze maand zijn hoop uit dat de inter-Koreaanse dialoog opnieuw opgestart kan worden. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un stelde dat de communicatielijnen hersteld waren als onderdeel van de inspanningen om de onderlinge relatie te verbeteren en vrede te creëren op het Koreaanse schiereiland.

De speciale VS-gezant voor Noord-Korea heeft maandag tijdens een overleg met zijn Zuid-Koreaanse collega nog opgeroepen tot nieuwe gesprekken met Noord-Korea.