Noord-Korea vuurt voor zesde keer deze maand projectielen af

SEOUL (ANP/RTR) - Noord-Korea heeft donderdagochtend om 08.00 uur (lokale tijd) twee projectielen afgevuurd die neerkwamen in de zee ten oosten van het land. Het is de zesde keer deze maand dat het land projectielen afvuurt.

Het Zuid-Koreaanse leger meldt dat het waarschijnlijk om twee ballistische raketten gaat die een afstand van 190 kilometer aflegden en een hoogte van 20 kilometer bereikten. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de lancering "veroordeeld" en stelt net als de Japanse premier Fumio Kishida dat deze in strijd is met resoluties van de VN-Veiligheidsraad.

Op 14 en 17 januari vuurde het land vermoedelijk ook ballistische raketten af. Op 5 en 11 januari werden hypersonische raketten afgevuurd. Afgelopen dinsdag vuurde het land een kruisraket af. Anders dan het testen van ballistische raketten valt het testen van kruisraketten niet onder de sancties die de Verenigde Naties aan Noord-Korea hebben opgelegd.

Sinds 2019 heeft het land niet zo veel raketlanceringen in een korte tijd uitgevoerd. Onderhandelingen tussen Noord-Korea enerzijds en Zuid-Korea en de VS anderzijds zijn vastgelopen.