Noord-Koreaanse raket vliegt over Japans grondgebied

SEOUL (ANP/AFP/DPA) - Noord-Korea heeft in de nacht van maandag op dinsdag een ballistische raket afgevuurd die over Japans grondgebied is gevlogen. Het projectiel legde volgens de Japanse publieke omroep NHK 4000 kilometer af.

In Japan ging na de lancering het J-Alert af, waardoor op televisie bewoners van het noorden en noordoosten werden gewaarschuwd dat er een raket was afgevuurd die de kant van het meest noordelijke hoofdeiland van Japan, Hokkaido, en de noordoostelijke prefectuur Aomori op leek te komen. Het treinverkeer in die regio werd stilgelegd. Uiteindelijk belandde de raket aan de andere kant van het land in de Stille Oceaan.

Kabinetschef Hirokazu Matsuno liet maandag namens de Japanse overheid weten dat de autoriteiten de details van de lancering nog analyseren. Maar hij kon zeggen dat de raket om 07.22 uur plaatselijke tijd was afgevuurd vanuit Noord-Korea, over de Japanse regio Tohoku in het noordoosten was gevlogen en uiteindelijk terecht is gekomen in de Stille Oceaan, buiten Japans grondgebied. Er zijn volgens Matsuno geen gewonden gevallen en er is geen schade gemeld.

Zowel Japan als Zuid-Korea heeft de lancering sterk veroordeeld. De Japanse premier Fumio Kishida noemde de actie "barbaars" en de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol liet weten dat Noord-Korea kan rekenen op een stevige reactie van de internationale gemeenschap.

De lancering was de vijfde in tien dagen. Vorige lanceringen vonden plaats kort na het bezoek van de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris aan Zuid-Korea, die donderdag Yoon Suk-yeol ontmoette. Beiden veroordeelden toen de "provocerende, nucleaire retoriek en testen met ballistische raketten" van Noord-Korea.