Noorwegen gaat gasleveringen aan Europa verhogen

OSLO (ANP/RTR) - Noorwegen gaat zijn gasleveringen aan Europa de komende twaalf maanden verhogen vanwege de sterk gestegen prijzen van aardgas en zorgen over tekorten. Het Noorse staatsolie- en gasconcern Equinor en zijn samenwerkingspartners hebben daarvoor toestemming gekregen van de overheid. Door het aanbod te verhogen zouden de gasprijzen voor consumenten en bedrijven moeten dalen.

Het gaat per 1 oktober om een verhoging van in totaal 2 biljoen kubieke meter aardgas dat afkomstig is uit twee gasvelden voor de Noorse kust. Dat zou neerkomen op bijna 2 procent van de gehele jaarlijkse gasexport van Noorwegen. "Wij denken dat het een goed moment is aangezien Europa te maken heeft met een ongekend krappe markt voor aardgas", aldus een verklaring van Equinor.

Equinor is na het Russische staatsgasconcern Gazprom de belangrijke gasleverancier van Europa. Door het sterke economisch herstel van de coronacrisis en de minder goedgevulde voorraden in Europa is de gasprijs sterk gestegen. Ook neemt de vraag verder toe nu het winterseizoen in aantocht is.