Nord Stream 2 richt Duitse dochteronderneming op

SCHWERIN (ANP/DPA) - De uitbater van gaspijpleiding Nord Stream 2 heeft een dochteronderneming opgericht om de certificering van de leiding rond te krijgen. Gastransportbedrijf Gas for Europe is met zijn hoofdkantoor in het Duitse Schwerin gevestigd, zo werd woensdag bekendgemaakt.

De pijpleiding werd in september vorig jaar al voltooid, maar gas leveren via de pijp die onder de Oostzee van Rusland naar Duitsland loopt, mag nog niet. Nog altijd wordt gewacht op goedkeuring van Duitsland en de Europese Unie. De toezichthouder schortte het Duitse goedkeuringsproces in november op vanwege een juridische hindernis. De uitbater van de gaspijplijn is namelijk geen Duits bedrijf en dat is wel een vereiste volgens de Duitse wet. Met de oprichting van de Duitse dochter zou die plooi nu gladgestreken moeten zijn.

De pijpleiding is van meet af aan omstreden geweest. Zo was er verzet vanuit de Verenigde Staten, maar ook vanuit landen als Polen en Oekraïne, omdat Rusland via de gaspijpleiding nog meer invloed in Europa zou krijgen. De certificering van de gaspijp wordt op zijn vroegst in de loop van 2022 verwacht.

2019

De pijpleiding had overigens volgens de planning in 2019 klaar moeten zijn. De aanleg werd opgeschort nadat de Verenigde Staten dreigden met sancties. Dat gebeurde nog onder het presidentschap van Donald Trump. Daarop trok het Zwitsers-Nederlandse bedrijf Allseas zich terug uit de aanleg ervan. Rusland moest de leiding daarop met zijn eigen vloot afmaken.

Overigens zou een Russische inval in Oekraïne voor het openen van de gaspijpleiding nadelig kunnen uitpakken. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz waarschuwde dat Rusland bij een militaire interventie in Oekraïne een hoge prijs zal moeten betalen. Daarbij staan alle opties open, dus ook het schrappen van Nord Stream 2.