Noren stoppen met AstraZeneca en wachten met coronavaccin Janssen

OSLO (ANP/AFP) - Noorwegen stopt definitief met het coronavaccin van het Brits-Zweedse AstraZeneca en wacht met het gebruik van het Janssen-vaccin uit Leiden (Johnson & Johnson). Premier Erna Solberg wees op het risico van bloedproblemen na een inenting. De bijwerkingen zijn weliswaar zeldzaam, maar ernstig, rechtvaardigde ze het besluit.

Janssen en AstraZeneca worden officieel geschrapt uit het vaccinatieprogramma, maar een inenting met Janssen wordt mogelijk als je dat zelf wil.

Noorwegen stopte op 11 maart al met AstraZeneca naar aanleiding van zeer zeldzame bijwerkingen bij jongere mensen die er bloedstolsels door kregen. Enkele gevaccineerden moesten in een ziekenhuis worden behandeld.

Denemarken besloot eerder deze maand als eerste land om helemaal te stoppen met het gebruik van het middel van Janssen, maar veel andere landen vinden dat te ver gaan. De Europese medicijnenwaakhond EMA en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO hebben het vaccin van Janssen goedgekeurd. Zij wijzen erop dat de gevaarlijke bijwerkingen nauwelijks voorkomen. Het middel hoeft in tegenstelling tot andere in de EU gebruikte vaccins maar één keer te worden toegediend.