NOS herhaalde schokkende beelden Eriksen bewust niet

De NOS heeft de heftige beelden van de medische behandeling van voetballer Christian Eriksen zaterdag tijdens de EK-wedstrijd tussen Denemarken en Finland bewust niet meer herhaald. Wel is na overweging het moment dat hij in elkaar stort enkele keren opnieuw uitgezonden, zo laat een woordvoerder van de NOS desgevraagd weten aan het ANP.

De livebeelden vanuit het stadion worden verzorgd door de HBS, de televisietak van de Europese voetbalbond UEFA. "Die beelden zenden wij live uit. Als de regie ter plekke een bepaald shot kiest wordt dat dus automatisch in alle landen uitgezonden", zegt de woordvoerder.

"Op het moment dat de wedstrijd was uitgesteld, hebben we er in onze eigen uitzending juist voor gekozen die schokkende beelden niét meer uit te zenden. Wij wilden zo respectvol en zorgvuldig mogelijk verslag doen van deze gebeurtenis en alles wat daarna gebeurde. Zonder te speculeren en zonder die bewuste beelden." Het ging hier niet alleen om de reanimatie maar ook om bijvoorbeeld beelden van de partner van Eriksen.

De BBC ging eerder zondag een stuk verder en verontschuldigde zich zelfs tegenover de kijker voor het uitzenden van de beelden van de medische behandeling.

De NOS bleef anders dan de BBC ook doorgaan met de uitzending. Presentator Gert van 't Hof en analisten Kenneth Perez en Ibrahim Afellay moesten daardoor na het incident ruim anderhalf uur improviseren.