NOS-presentatoren dragen zondag geen #OneLove-speldje

Presentatoren van de NOS gaan zondag geen #OneLove-speldjes dragen om de Hongaarse LHBTI'ers een hart onder de riem te steken. Journalist en opiniemaker Barbara Barend had daartoe dinsdag opgeroepen als reactie op de aanvoerder van het Duitse voetbalelftal die met een regenboogband speelt tijdens het EK. Oranje speelt zondag in Hongarije.

"Wij zijn als NOS geen acterende partij in het nieuws", legt een woordvoerder uit. "Het onderwerp zal bij ons zeker de revue passeren. Maar we nemen geen standpunt in door een speldje te gaan dragen. We signaleren en registeren, dat is onze taak. Onze journalisten zouden bijvoorbeeld op 4 of 5 mei ook nooit een vrijheidsspeldje dragen."

Het is gasten en analisten die in Studio Europa zitten uiteraard wel toegestaan een #OneLove-speldje te dragen, voegt de NOS toe.

Barbara Barend riep journalisten, beleidsmakers van de KNVB, politie en voetballers in het stadion in Boedapest op een vuist te maken voor de LHBTI-gemeenschap in Hongarije. Dat land nam vorige week een wet aan die het verbiedt om homoseksualiteit te 'promoten' onder jongeren. Volgens de Hongaarse regering is dit slecht voor kinderen.