Notulen Fed tonen verdeeldheid over rente VS

WASHINGTON (ANP) - Enkele leden van de Federal Reserve waren bij de meest recente beleidsvergadering van de koepel van Amerikaanse centrale banken voorstander van een grotere renteverlaging. Dat blijkt uit de notulen van de vergadering, die woensdag werden vrijgegeven.

De Fed verlaagde vorige maand voor het eerst in ruim tien jaar de rente in de Verenigde Staten. Het belangrijkste rentetarief werd met een kwart procentpunt verlaagd. Een onbekend aantal Fed-leden wilde een verlaging met een half procent. Eerder werd al bekend dat twee Fed-leden helemaal geen renteverlaging wilden.

De Amerikaanse president Donald Trump uitte woensdag in aanloop naar het vrijkomen van de notulen opnieuw flinke kritiek op de Fed, iets wat onder eerdere presidenten nog zeer ongewoon was. Trump zei via Twitter dat het de goede kant op gaat met het handelsconflict met China en dat de Fed momenteel het enige probleem is van de VS. Fed-voorzitter Jerome Powell zou volgens hem de rente fors moeten verlagen om de concurrentiepositie van de VS te verbeteren.