NPO denkt nog na over reactie na tweede ON!-rapport Ombudsman

De NPO denkt, bijna twee dagen nadat het tweede rapport van de Ombudsman over Ongehoord Nederland (ON!) werd gepubliceerd, nog steeds na over een inhoudelijke reactie. Dat laat een woordvoerder vrijdag aan het ANP weten. "We bestuderen het onderzoek en komen er op een later moment op terug", meldt hij.

Toen de Ombudsman begin juni een eerste rapport over omroep ON! publiceerde, kwam de NPO direct diezelfde middag met een reactie. Toen meldde het bestuur van de NPO direct een financiële sanctie te overwegen.

De eerste sanctie werd in juli opgelegd na een rapport van de Ombudsman van de NPO. Hierin stelde zij klagers in het gelijk die vonden dat de omroep in haar programma's aantoonbaar onjuiste informatie verspreidt. De Ombudsman trekt in haar tweede rapport, dat woensdag is gepresenteerd, dezelfde conclusie. Voor haar tweede rapport onderzocht de Ombudsman de uitzendingen van Ongehoord Nieuws in de periode tussen 16 augustus en 1 november.

Eenzijdig en subjectief

Eind oktober maakte de NPO al het voornemen bekend om ON! voor de tweede keer een financiële sanctie op te leggen. Deze sanctie zou worden opgelegd omdat de omroep volgens de NPO niet voldoende bereid is om samen te werken binnen het omroepbestel. Bij een definitieve tweede sanctie kan de NPO staatssecretaris Gunay Uslu (Media) vragen om de vergunning van ON! in te trekken.

In haar tweede rapport, dat woensdag naar buiten kwam, constateert de Ombudsman dat ON! nog steeds op diverse punten de Journalistieke Code van de NPO schendt. Het gaat dan onder meer om schending van de code op het punt van betrouwbaarheid door het verspreiden van aantoonbaar onjuiste informatie. De Ombudsman kreeg ook opvallend veel klachten die stellen dat een item van ON! racistische en discriminerende inhoud bevatte. Maar hiervoor geeft de Journalistieke Code van de NPO geen kader, constateert de Ombudsman. ON! noemt het rapport van de NPO-ombudsman "eenzijdig, niet aantoonbaar en subjectief".