NPO hoopt op andere koers Karskens, maar niemand controleert het

De raad van bestuur van de NPO gaat ervan uit dat omroep Ongehoord Nederland na de financiële sanctie "maatregelen zal nemen om de journalistieke code van de publieke omroep te respecteren". Ook spreekt de NPO de hoop uit dat de jonge omroep van Arnold Karskens "voldoende bereidheid zal tonen tot samenwerking binnen het publieke bestel. Dan zullen er in de toekomst geen verdergaande stappen nodig zijn."

De financiële sanctie werd donderdag opgelegd na een rapport van de ombudsman van de publieke omroep, die constateerde dat ON! de journalistieke code van de NPO schendt door nepnieuws te verspreiden en geen kritische vragen te stellen.

Maar de NPO laat weten niet actief te gaan controleren of Karskens en zijn omroep na de sanctie een andere koers gaan varen. "Wij gaan als NPO niet over de journalistieke inhoud van de programma's", meldt een woordvoerder desgevraagd. "Die taak ligt bij de omroepen zelf." Het College van Omroepen (CvO), waar Ongehoord Nederland ook deel van uitmaakt, laat desgevraagd ook weten niet te gaan controleren of Karskens inhoudelijk een en ander gaat aanpassen. "Al hopen wij dat ON! hier echt mee aan de slag gaat", aldus CvO-voorzitter Arjan Lock.

Het orgaan binnen de NPO dat controleert of programma's en omroepen zich aan de journalistieke code van de NPO houden, is de ombudsman. Margo Smit startte in februari een onderzoek nadat zij een recordaantal klachten ontving over de uitzendingen van Ongehoord Nederland. Dit onderzoek leidde uiteindelijk tot de sanctie die donderdag werd opgelegd. Ongehoord Nieuws, tot nu toe het enige tv-programma van ON!, heeft een zomerstop tot 16 augustus. "Alle klachten die binnenkomen, worden op dezelfde manier in behandeling genomen", laat de ombudsman weten.

Aanval op persvrijheid

Karskens zei in een reactie dat hij het niet eens is met de sanctie. Hij stelt dat wij "bepaalde, blijkbaar ongewenste, meningen hebben laten horen over bijvoorbeeld de enorme massa-immigratie en de gevolgen van de doorgeslagen klimaat- en milieumaatregelen in ons land voor boer en burger". Eerder noemde Karskens de sanctie van de NPO "een aanval op de persvrijheid". De omroepbaas was donderdag niet bereikbaar om de vraag te beantwoorden of hij zijn programma's na de zomer gaat aanpassen nu hij een financiële tik op de vingers heeft gekregen.

Staatssecretaris Gunay Uslu (Media) liet eerder weten zich "niet te gaan bemoeien" met de zaak-Ongehoord Nederland. De omroep van Karskens kreeg in 2021 van toenmalig mediaminister Arie Slob de aspirant-status, op voorwaarde dat de omroep "dezelfde ideeën over onafhankelijke journalistiek" deelde als andere omroepen binnen de NPO. Het ministerie heeft de omroep echter nooit gemonitord om te kijken of ON! zich aan de regels hield.