NPO neemt brief omroepen over Ongehoord ‘uiterst serieus’

De NPO neemt de brief, waarin alle omroepverenigingen van de NPO aangeven niet meer te willen overleggen met omroep Ongehoord Nederland over de journalistieke koers van de NPO, "uiterst serieus". Dat laat een woordvoerder donderdag desgevraagd weten aan het ANP.

De omroepen stellen in de brief, die is gericht aan NPO-genremanager Gijs van Beuzekom, dat Ongehoord Nederland "in onze ogen geen journalistiek bedrijft, maar haar programmering gebruikt om standpunten en meningen naar voren te brengen die niet journalistiek zijn onderbouwd. Het genreoverleg van de NPO is een plek waar de hoofden journalistiek met elkaar het vak verkennen en elkaar scherp houden, maar dit kan alleen als alle deelnemers dezelfde journalistieke grondbeginselen delen, zoals hoor en wederhoor en waarheidsvinding." De huidige programmering van Ongehoord Nederland voldoet daar in de ogen van de andere omroepen niet aan.

Hoewel de woordvoerder zegt de oproep van de hoofdredacteuren serieus te nemen, heeft de NPO "nog geen standpunt ingenomen". "Daarover gaan we ons beraden," stelt de zegsman.

Geen oplossing

De brief van hoofdredacteuren is ondertekend door AVROTROS, BNNVARA, WNL, HUMAN, Omroep Zwart, Omroep MAX, KRO-NCRV, VPRO, EO en Powned. De NOS heeft zich niet bij de oproep aangesloten. "Bij voorbaat niet aan tafel te komen, vind ik geen oplossing", laat hoofdredacteur Giselle van Cann van NOS Nieuws weten. "Dat genreoverleg is juist de plek om te zeggen wat je vindt van de journalistiek. Het is niet aan mij om een bestuurlijk oordeel te vellen."

Ongehoord Nederland en omroepbaas Arnold Karskens waren donderdag niet voor commentaar bereikbaar. Maar in het programma Ongehoord Nieuws verweet presentator Blommestijn de collega-omroepen "het geluid van miljoenen Nederlanders" uit te sluiten. Zij verwijt de NPO ook "te staan voor verbinding en inclusie, maar nu niets anders te doen dan uitsluiten en moddergooien".