NPO Radio 2 wil met Online Festival positief signaal afgeven

NPO Radio 2 trapt vrijdagavond het ‘festivalseizoen’ af met zijn eerste Online Festival. Van 18.00 tot 00.00 uur biedt de publieke zender Nederlandse artiesten een podium vanuit hun huiskamers. Het thuisfestival is bedoeld om support te bieden aan Nederlandse artiesten en in de coronacrisis een positief signaal af te geven, zeggen de initiatiefnemers Rob Stenders en Caroline Brouwer.

De muziekindustrie kan wel een helpende hand gebruiken, nu alle concerten en tournees zijn geannuleerd, bedacht Rob Stenders met zijn Platenbonanza-sidekick. "Collega Wouter van der Goes liet me een filmpje zien van Marlijn Weerdenburg met een pleidooi om in deze tijd vooral Nederlandse artiesten te draaien. Kort daarna zag ik hoe Ed Struijlaart via een livestream optrad in de ochtendshow Jan-Willem Start Op. Zo ontstond het idee voor een festival met twaalf livestreams achter elkaar."

Marlijn Weerdenburg en Steffen Morrison staan bovenaan het affiche en vullen het eerste uur. Ook Elske DeWall, Tim Akkerman en Voltage komen voorbij. Headliners van het festival zijn Ilse DeLange, Danny Vera en de 3JS. Sommigen treden vanuit hun eigen studio op, anderen vanuit hun huiskamer. De complete optredens zijn online te volgen op de YouTube-kanalen van de artiesten. Tussendoor schakelt NPO Radio 2 met de thuisstudio’s. "Net als bij festivals trekken we van podium naar podium", zegt Stenders.

Streams

Caroline: "Elke artiest treedt een half uur lang op. Luisteraars kunnen kiezen of ze de hele set willen luisteren via de streams van de artiesten of dat ze naar de radio-uitzending luisteren, waar we van iedere set een aantal nummers laten horen en daarnaast ook even bellen met de artiesten. Maar onder de luisteraars zullen zich zeker fans begeven die kiezen voor het miniconcert van hun favoriete artiest."

De presentatie van het Online Festival is in handen van Rob Stenders, Wouter van der Goes en Frank van ’t Hof en wordt ook live uitgezonden op televisie via het themakanaal NPO 2 Extra.

Tournee

Een van de doelen is aandacht te schenken aan zzp’ers in de muziekwereld. Rob: "We hebben daarom gekozen voor een line-up die bestaat uit bekende namen en acts die op het punt van doorbreken staan, maar nu in de coronacrisis wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken omdat bijvoorbeeld hun tournee is gecanceld." Caroline: "Het festival is bedoeld om een positief signaal af te geven voor alle beroepsgroepen die nu support kunnen gebruiken. Wij kunnen artiesten steunen, onze luisteraars misschien andere zzp'ers en mkb'ers in hun omgeving."

Hoewel de coronacrisis de aanleiding gaf voor het Online Festival, sluit Stenders niet uit dat het digitale muziekevenement een vervolg krijgt. "In betere tijden kunnen we best weer een volgende editie organiseren." Het volledige programma is te vinden op de site van NPO Radio 2.