NPO-stem Hans Hogendoorn krijgt plek in Hall of Fame in Mediapark

De iconische NPO-stem Hans Hogendoorn krijgt een portret in de Wall of Fame in Beeld & Geluid op het Mediapark. Dat heeft het media-instituut vrijdag bekendgemaakt. De onthulling vindt plaats op 11 december.

De 75-jarige Hogendoorn kreeg eerder dit jaar al de Zilveren Ere-Reissmicrofoon, een van de hoogste Nederlandse radio-onderscheidingen. De voormalig stem van NPO Radio 1 werd door de jury geroemd als "de stem der stemmen die een tijdperk in de levende Nederlandse radiogeschiedenis markeert. Altijd warm, altijd dienstbaar aan de uitzending. In zijn inmiddels een halve eeuw beslaande audiocarrière heeft hij ons geleerd wat het verschil is tussen een stem hebben en een stem zijn."

Hogendoorn nam eind 2021 na vier decennia afscheid van NPO Radio 1 als vaste stem. De presentator blijft nog wel 'de stem' van het populaire NPO-radioprogramma Met het oog op morgen. Zijn stem kondigt elke avond het programma aan en meldt wie er presenteert en hoe koud of warm het buiten is.

Als 'stem' van NPO Radio 1 was Hogendoorn ruim vier decennia te horen in spotjes en aankondigingen van de nieuwszender. Hogendoorn was in 1973 voor het eerst op de Nederlandse radio te horen, toen hij debuteerde bij Radio Noordzee. Hier sprak hij jingles in.

De Wall of Fame bestaat uit portretten van iconische radio- en televisie-coryfeeën. Er hangen portretten van mensen als Mies Bouwman, Van Kooten & De Bie, Sonja Barend, André van Duin, Tineke de Nooij en Felix Meurders.