NPO-top adviseerde Van Nieuwkerk over verklaring

NPO-voorzitter Frederieke Leeflang en NPO-directeur Frans Klein hebben Matthijs van Nieuwkerk vorige week advies gegeven over de verklaring die hij had opgesteld naar aanleiding van het nieuws over grensoverschrijdend gedrag bij De Wereld Draait Door (DWDD). Dat bevestigt een woordvoerder van de NPO na berichtgeving hierover van de Volkskrant.

Leeflang en Klein waren op uitnodiging van de NTR aanwezig bij opnames van de Top 2000 Quiz en spraken Van Nieuwkerk over de situatie. De presentator stelde in het gesprek "veel spijt" te hebben. Dat lazen Leeflang en Klein echter niet terug in de verklaring. Zij hebben hem toen geadviseerd dat alsnog op te nemen. Dat er uiteindelijk een nieuwe verklaring kwam, wisten de twee niet. Of Van Nieuwkerk zijn verklaring veranderde naar aanleiding van het gesprek, is ook niet duidelijk.

De Volkskrant berichtte vorige week dat Van Nieuwkerk verschillende verklaringen stuurde als reactie op het nieuws over het grensoverschrijdende gedrag. Hij betuigde daarin in eerste instantie geen spijt, wat tegen het zere been was van BNNVARA. De omroep zei later te twijfelen aan zijn oprechtheid. Dat was voor Van Nieuwkerk aanleiding om de banden met BNNVARA te verbreken. "Het feit dat mijn werkgever openlijk twijfelt aan mijn oprechtheid, maakt een verdere samenwerking onmogelijk", zo stelde de televisiemaker.

BNNVARA stelde in een reactie daarop dat de omroep een spijtbetuiging "essentieel" vond. "Daar hoort de erkenning bij dat er over grenzen van (oud-)collega’s is gegaan", aldus de omroep.