NPO wekenlang in het teken van klimaat

De Publiek Omroep (NPO) besteedt eind oktober en begin november veel aandacht aan programma's over het klimaat en de klimaatverandering. De NPO doet dat vanwege de Nationale Klimaatweek 2021 (van 28 oktober tot en met 5 november) en de internationale Klimaatconferentie die van 31 oktober tot en met 12 november plaatsvindt in het Schotse Glasgow.

Verschillende omroepen hebben een tiental programma's gemaakt waarin zowel de klimaatproblematiek als mogelijke oplossingen daarvoor aan bod komen. Voor AVROTROS bekijken zangeres Karsu, Nick Schilder en Hila Noorzai bijvoorbeeld hoe technische innovaties kunnen helpen bij problemen als stikstofuitstoot en voor omroep HUMAN presenteert Harm Edens een klimaatkwis. Ook zijn er speciale uitzendingen van Atlas, Andere Tijden en het Jeugdjournaal. Ook de nieuws- en actualiteitenrubrieken, talkshows besteden aandacht aan het klimaat.

Op de radio komt het klimaat onder meer terug bij NPO Radio 4. In het NTR Avondconcert is op 9 november een nieuwe versie van De Vier Jaargetijden van Antonio Vivaldi te horen, gemaakt door mediakunstenaar Tim Devine en componist Hugh Crosthwaite aan de hand van data over klimaatverandering. Het concert wordt gespeeld door het Radio Filharmonisch Orkest en krijgt commentaar van ruimtevaarder André Kuipers.