NPO wil dat MAX met bond oplossing voor contractenkwestie zoekt

De NPO wil dat Omroep MAX met de Kunstenbond in gesprek gaat om "tot een oplossing te komen" in de discussie rond de contracten voor deelnemers aan talentenprogramma's. Dat laat een woordvoerder van de NPO vrijdag weten. De NPO had eerder ook al gesprekken met de Kunstenbond over dit onderwerp.

De Kunstenbond vindt dat Omroep MAX schilders die meedoen aan Sterren Op Het Doek en De Nieuwe Vermeer oneerlijke contracten laat tekenen. Hierdoor krijgen de meeste deelnemers geen of een minimale vergoeding en krijgen zij soms geen of nauwelijks credits voor hun werk. De vakbond voor mensen in de creatieve sector dringt er bij Omroep MAX en de NPO op aan om contracten sowieso voor te leggen om problemen te voorkomen. De Kunstenbond vindt het "volstrekt bizar dat iedereen die aan het programma meewerkt normaal betaald krijgt, behalve de kunstenaars."

Omroep MAX beklemtoont dat de twaalf meesterschilders die die voor het programma De Nieuwe Vermeer zijn benaderd betaald hebben gekregen. Om hoeveel geld het gaat, wil de omroep niet zeggen. De klachten komen uit de zogenoemde 'vrije categorie' in het programma, waarvoor iedereen zich in principe kan aanmelden.