NPO wil drama maken met mediapartijen als Netflix en Videoland

HILVERSUM (ANP) - De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) staat open voor samenwerking met commerciële mediapartijen als Netflix, Videoland, Disney+ en Amazon voor het maken van nieuw Nederlands kwaliteitsdrama. Dat zei NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman tijdens haar nieuwjaarstoespraak. "We willen een experiment beginnen waarbij tot en met 2021 in totaal vijf producties mogelijk zijn. Partijen die zich hiervoor kunnen aanmelden zijn mediadiensten met een eigen platform."

Het is voor het eerst dat de publieke omroep samenwerking zoekt met commerciële partijen die eigen distributiemogelijkheden hebben. Rijxman ziet hier twee voordelen in: meer budget voor de hele Nederlandse creatieve industrie en een breder zichtbaar Nederlands product.

Een dergelijke samenwerking vereist volgens de NPO een uiterst zorgvuldige aanpak, zoals voor de procedure voor aanmelding en alle voorwaarden rond financiering, exclusiviteit en uitzendrechten. Hierover maakt de NPO later meer bekend.

Rijxman riep de politiek in Den Haag wederom op de plannen rond minder Ster-reclame te heroverwegen. "Zorg ervoor dat de maatregelen niet ten koste gaan van de programma’s waar ons publiek zo van geniet."