NRC: onderzoek naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag Arib

DEN HAAG (ANP) - Volgens NRC komt er een onafhankelijk onderzoek naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag van Khadija Arib toen zij voorzitter van de Tweede Kamer was. Zij bekleedde die functie tussen 2016 en 2021 en maakt nu deel uit van de PvdA-fractie.

Arib wordt volgens de krant in twee anonieme brieven beticht van "machtsmisbruik", "een schrikbewind" en een "onveilige werkomgeving". Na een advies van de landsadvocaat Pels Rijcken besloot het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer (Presidium) tot een extern onderzoek.

NRC heeft het advies van de landsadvocaat ingezien. De "ambtelijke leiding" van de huidige organisatie van de Tweede Kamer bevestigt klachten die in een brief worden genoemd. En er zou sprake zijn geweest van een „breder, structureel probleem", citeert de krant het advies.

Arib is een van de langstzittende Kamerleden. De nummer twee op de PvdA-kandidatenlijst maakt al meer dan twintig jaar deel uit van de volksvertegenwoordiging. Sinds juli is ze de voorzitter van de commissie die de parlementaire enquête over de coronacrisis moet voorbereiden.

Arib was niet bereikbaar voor commentaar. Ook een woordvoerder van de Tweede Kamer kon nog niet reageren.