Nvidia in trek bij beleggers na nieuws over microprocessors

NEW YORK (ANP) - Chipconcern Nvidia was maandag een grote winnaar op de beurzen in New York. Beleggers reageerden enthousiast op de aankondiging dat het bedrijf met zijn eerste microprocessors komt. Ook het Chinese webwinkelconcern Alibaba was in trek op de beurs. Wall Street was verder vooral in afwachting van het Amerikaanse kwartaalcijferseizoen dat deze week gaat beginnen.

Nvidia werd door beleggers bijna 6 procent hoger gezet. Branchegenoot Intel verloor juist meer dan 4 procent aan beurswaarde, omdat de stap van Nvidia betekent dat Intel er op de lucratieve markt voor microprocessors een geduchte rivaal bij krijgt.

Het Chinese Alibaba, dat ook een notering heeft in New York, won op zijn beurt ruim 9 procent. China legde het bedrijf van techmiljardair Jack Ma afgelopen weekend een recordboete van omgerekend 2,3 miljard euro op voor monopoliepraktijken. Maar beleggers hielden er al rekening mee dat Alibaba een flinke boete zou krijgen en zijn opgelucht dat de kwestie nu achter de rug is.

De belangrijkste graadmeters in New York gingen licht omlaag. Beleggers namen duidelijk wat gas terug, voordat de grote banken Goldman Sachs, JPMorgan Chase en Wells Fargo op woensdag met hun kwartaalcijfers komen. De Dow-Jonesindex sloot met een min van 0,2 procent op 33.745,40 punten. De S&P 500 zakte licht tot 4127,99 punten, en technologiebeurs Nasdaq ging 0,4 procent omlaag tot 13.850,00 punten.

Overname door Microsoft

Bij de bedrijven was er verder aandacht voor taxi-app Uber Technologies. De maaltijdbezorgingstak van Uber heeft wereldwijd nog nooit zoveel maaltijden in een maand bezorgd als in maart. Uber Eats zag de vraag naar maaltijden vorige maand meer dan verdubbelen. Ook bij de taxidienst gingen de zaken goed. Het aandeel Uber won dik 3 procent.

Nuance Communications, dat actief is met kunstmatige intelligentie (AI) en spraaktechnologie, maakte een koerssprong van zo'n 16 procent. Het bedrijf wordt overgenomen door softwareconcern Microsoft (koers vlak) in een deal ter waarde van 16 miljard dollar. Het is de grootste overname door Microsoft in jaren.

Maker van elektrische auto's Tesla stond eveneens in de belangstelling met een plus van bijna 4 procent. Zakenbank Canaccord Genuity kwam met een koopadvies voor Tesla en een sterke verhoging van het koersdoel. Canaccord denkt dat Tesla goede zaken zal gaan doen met zijn batterijtechnologie voor in huis en dat de tekorten aan batterijen voor zijn auto's volgend jaar zullen afnemen.

De euro was 1,1911 dollar waard, tegen 1,1909 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent duurder op 59,72 dollar. Brentolie klom 0,6 procent in prijs tot 63,30 dollar per vat.