Oekraïeners demonstreren aan vooravond top

KIEV (ANP/AFP) - Ongeveer 5000 Oekraïners zijn zondag in de hoofdstad Kiev de straat opgegaan om president Volodimir Zelenski te waarschuwen tegen de druk van de Russische president Vladimir Poetin. De twee komen maandag voor een top in Parijs bijeen om te praten over het beëindigen van de strijd in de Oost-Oekraïense regio Donbass.

De demonstranten droegen borden met slogans als 'Nee tegen capitulatie', 'Blijf weg van Moskou' en 'Russisch gas is een strop om onze halzen'. De bijeenkomst werd georganiseerd door tegenstanders van Zelenski. Petro Porosjenko, de voorganger van Zelenski, was ook bij het protest. "Ons standpunt is zeer eenvoudig. Geloof Poetin niet na alle slechte dingen die hij voor Oekraïne heeft gedaan", zei Porosjenko tegen de menigte en voegde een tweede tip voor Zelenski toe: "Wees niet bang voor Poetin!".

De twee staatshoofden ontmoeten elkaar maandag voor het eerst. De top wordt gehouden en bijgewoond door gastheer president Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel.