Oekraïne begint strafzaak tegen Wagner-baas

KIEV (ANP/RTR) - Oekraïne begint een strafzaak tegen de baas van het huurlingenleger van de Russische Wagner Groep. Het Openbaar Ministerie in Kiev wil daarnaast strijders van het huurlingenbedrijf van Jevgeni Prigozjin die naar het buitenland vluchten opsporen en vervolgen. Huurlingen van alle rangen zullen rekenschap moeten afleggen, aldus justitie.

Het bedrijf van Prigozjin, die nauwe banden heeft met de Russische machthebbers, heeft vele duizenden strijders en gevangenen gerekruteerd om te vechten in Oekraïne. "Het hoofd van deze groep is direct verantwoordelijk voor duizenden oorlogsmisdaden. Hij geeft openlijk zijn rol toe in de oorlog tegen Oekraïne en lost, met toestemming van het Kremlin, personeelsproblemen op door tienduizenden gevangenen te rekruteren", aldus de Oekraïense procureur-generaal Andriy Kostin.

Hij heeft Prigozjin op de hoogte gebracht van de verdenkingen, waaronder aantasting van de territoriale integriteit van Oekraïne en het voeren van een agressieve oorlog. Kostin is ervan overtuigd dat "elke crimineel die naar ons land kwam" samen met internationale partners ter verantwoording zal worden geroepen, evenals hun beschermheren.

De militiechef verwierp vorige maand de Amerikaanse beschuldiging dat de Wagner Groep wreedheden begaat en mensenrechten schendt. Washington heeft Wagner tot internationale criminele organisatie bestempeld en sancties opgelegd. De Amerikanen schatten dat ongeveer 50.000 Wagner-manschappen zijn ingezet in Oekraïne.