Oekraïne kwaad over opmerkingen Hongaarse premier Orban

KIEV (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Hongaarse ambassadeur in Kiev moet zich melden bij het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken. Oekraïne is boos over "onacceptabele" opmerkingen van de Hongaarse premier Viktor Orban. Hij zei onder meer dat Oekraïne een niemandsland is geworden en vergeleek het met Afghanistan.

Orban deed vrijdag meer uitspraken die Oekraïne tegen het zere been schoppen. Hij suggereerde dat de rest van Europa deelneemt aan de oorlog tegen Rusland door wapens te leveren aan Oekraïne en het land financieel te helpen. Orban constateert dat het begon met het sturen van helmen, maar dat er nu moderne tanks vanuit Europa komen en dat "ze zelfs over vliegtuigen" praten. "Je kunt zeggen wat je wilt, maar dan ben je deel van de oorlog." Hongarije daarentegen "heeft vermeden dat het de oorlog ingetrokken wordt". Boedapest stuurt niet direct wapens maar steunt Kiev wel financieel.

Ten slotte zei Orban vrijdag ook dat hij een nieuw Europees sanctiepakket tegen Rusland zou vetoën als die betrekking hebben op kernenergie. Oekraïne heeft er bij de Europese Unie op aangedrongen om ook Rosatom te straffen, het staatsbedrijf dat de Russische kernenergie beheert. Hongarije ziet dat niet zitten, omdat het met Rosatom samenwerkt bij de eigen kerncentrales. Orban is vaak kritisch over de Europese sancties en trekt de effectiviteit daarvan in twijfel.