Oekraïne laat zich door referenda niet tegenhouden op slagveld

KIEV (ANP/AFP) - De militaire doelen van Oekraïne zullen op geen enkele manier veranderen door de referenda over Russische annexatie van vier Oekraïense regio's. "Deze acties van Poetin zullen geen invloed hebben op de politiek, de diplomatie en de acties van Oekraïne op het slagveld", zei de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba dinsdag tijdens een persconferentie met zijn Franse collega Catherine Colonna.

Volgens de eerste uitslagen van de referenda hebben de inwoners van de regio's Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja voor toetreding tot Rusland gestemd. Oekraïne en de westerse bondgenoten gaan ervan uit dat de uitslag van tevoren al vaststond om de Russische invasie van Oekraïne te rechtvaardigen.

Persbureau DPA meldt dat de Oekraïense vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties spreektijd heeft aangevraagd voor president Volodimir Zelenski tijdens de vergadering van de Veiligheidsraad die voor dinsdag op de agenda staat. Deze bijeenkomst staat in het teken van de referenda.