Oekraïne meldt fors minder evacuaties uit steden

KIEV (ANP) - Ruim 7100 mensen zijn vrijdag geëvacueerd uit vier Oekraïense steden, zei president Volodimir Zelenski in een televisietoespraak. Dat is een flinke daling ten opzichte van het aantal evacuaties op woensdag en donderdag. Toen spraken de autoriteiten over respectievelijk zo'n 40.000 en 35.000 evacués die via humanitaire corridors vertrokken.

Volgens Zelenski wisten vrijdag inwoners van de steden Energodar, Hostomel, Tsjernihiv en Kozarovitsji weg te komen. De president beschuldigt Rusland ervan geen inwoners te laten vertrekken uit de belegerde stad Marioepol. Rusland zegt dat dat komt door toedoen van rechtsextremistische milities die de burgerbevolking als menselijk schild in Marioepol willen houden.

De regering in Kiev noemde de situatie in Marioepol eerder kritiek. Er is sinds ruim een week geen elektriciteit of stromend water meer beschikbaar voor de inwoners van de strategisch belangrijke havenstad aan de Zwarte Zee. Bij beschietingen zijn er volgens de lokale autoriteiten bijna 1600 burgers omgekomen.

"Russische troepen laten onze hulp de stad niet in en gaan door met het martelen van onze mensen", aldus Zelenski, die toevoegde dat zaterdag een nieuwe poging wordt gedaan om voedsel, water en medicijnen Marioepol in te krijgen.