Oekraïne: Russen zijn Azovstal-terrein binnengedrongen

KIEV (ANP/RTR) - Russische militairen zijn het terrein van de Azovstal-fabriek in de Oekraïense havenstad Marioepol binnengedrongen. De chef van de regerende partij in het parlement in Kiev erkent dat tegenover Radio Free Europe/Radio Liberty, maar zegt dat er nog altijd contact is met de Oekraïense troepen die het enorme complex verdedigen. Volgens hem zijn de Russische troepen voor de tweede dag op rij bezig met een bestorming.

De burgemeester van de grotendeels door Russen ingenomen havenstad meldde eerder op de dag hevige gevechten op het terrein, waardoor het contact met het regiment van enkele duizenden soldaten daar verloren was gegaan. Het Kremlin had een bestorming van de Azovstal-fabriek ontkend.

Door de gevechten kan een gehoopte nieuwe evacuatie uit het laatste Oekraïense bolwerk van verzet in de Zuid-Oekraïense stad vermoedelijk niet doorgaan. Rusland zou daar komende maandag een overwinningsparade willen organiseren.

Ondertussen weersprak de Oekraïense buitenlandminister Dmitro Koeleba op een livestream op Twitter dat Rusland de hele stad onder controle zou hebben. Het verzet in de fabriek houdt volgens hem stand. Hij wees er volgens de BBC op dat een nieuwe evacuatie met veel inspanningen en druk op Rusland mogelijk is.