Oekraïne vraagt NAVO om ‘afschrikkingspakket’ voor Rusland

RIGA (ANP/RTR/AFP/DPA) - Oekraïne wil dat NAVO-landen alvast strafmaatregelen voorbereiden die opgelegd kunnen worden aan Rusland als een nieuw conflict uitbreekt. Minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba stuurt aan op een "afschrikkingspakket" om Moskou af te houden van een nieuwe aanval op zijn land.

De NAVO maakt zich grote zorgen over de vele Russische troepen die zijn samengetrokken in de grensstreek met Oekraïne. Koeleba pleitte woensdag voor duidelijke communicatie richting Moskou, het alvast voorbereiden van sancties en meer militaire steun voor zijn regering. Zo moet volgens hem het "slechtste scenario" worden voorkomen.

NAVO-topman Jens Stoltenberg had Rusland al gewaarschuwd dat een "hoge prijs" betaald zal worden bij een aanval op Oekraïne. Hij zei dinsdag na topoverleg in Letland dat onzeker is wat het doel is van de recente Russische troepenopbouw, maar beklemtoonde dat "we voorbereid moeten zijn op het ergste".

Spanningen

Rusland houdt juist de NAVO verantwoordelijk voor het oplopen van de spanning. President Vladimir Poetin heeft het bondgenootschap gewaarschuwd dat hij genoodzaakt zal zijn om in actie te komen als geavanceerde raketsystemen worden geplaatst in Oekraïne.

Oekraïne wil lid worden van de NAVO en de EU en ligt al jaren overhoop met Rusland. Dat annexeerde in 2014 het Oekraïense schiereiland de Krim en steunt gewapende separatisten in Oost-Oekraïne.