Oekraïne wil er alles aan doen om Poetin te berechten voor MH17

KIEV (ANP/RTR) - Oekraïne zal alle internationale legale middelen gebruiken die het tot zijn beschikking heeft om de Russische president Vladimir Poetin voor een rechter te brengen voor het neerschieten van de MH17-vlucht in 2014. De onderzoekers van het Joint Investigation Team (JIT) brachten woensdag naar buiten dat Poetin een grote rol had in het leveren van het wapentuig dat de vlucht neerhaalde en daarom actief betrokken is bij de ramp.

De Oekraïense hoofdaanklager Andrej Kostin erkent dat het lastig wordt om Poetin aan te klagen. "De moeilijkheid om bewijs te verzamelen en zijn immuniteit staan het niet toe om de Russische president voor nationale rechtbanken te vervolgen. Maar we zullen proberen alle bestaande internationale juridische mechanismen te gebruiken om hem voor het gerecht te brengen."

Het JIT concludeerde ook al dat Poetin niet vervolgd kan worden vanwege zijn immuniteit. Wel heeft het sterke aanwijzingen dat hij heeft beslist over het wapenleveringsverzoek van de Oost-Oekraïense separatisten, die MH17 uiteindelijk uit de lucht hebben geschoten. Het onderzoeksteam heeft ook onderschepte telefoongesprekken in het bezit, waarop Poetin te horen is en die wijzen op zijn bemoeienis.