Olympische ploeg evenaart dagrecord op Spelen

TOKIO (ANP) - De Nederlandse olympische ploeg heeft een dagrecord op de Olympische Spelen geëvenaard. Wielrenner Tom Dumoulin bezorgde TeamNL alweer de zevende medaille van woensdag. Hij pakte zilver op de tijdrit.

Volgens databureau Gracenote won Nederland op 11 augustus 1928 in Amsterdam ook zeven medailles op de Spelen. Op die dag pakte Oranje vier keer goud, één keer zilver en twee keer brons. TeamNL pakte woensdag vooralsnog tweemaal goud, driemaal zilver en tweemaal brons. Nederland kan dat record nog verbreken. Judoka's Sanne van Dijke en Noël van 't End zijn nog in de race om een medaille.

De roeiers van de dubbelvier bezorgden Oranje na een paar flinke teleurstellingen in de afgelopen dagen woensdag dan eindelijk het eerste goud. Vervolgens won wielrenster Annemiek van Vleuten op het Fuji Speedway-circuit met overmacht de tijdrit.

Zilver was er op de roeibaan voor Melvin Twellaar en Stef Broenink (dubbeltwee) en de vrouwen vier-zonder. Ook Dumoulin pakte zilver, net als vijf jaar geleden in Rio de Janeiro. Roeisters Roos de Jong en Lisa Scheenaard (dubbeltwee) pakten brons, net als wielrenster Anna van der Breggen op de tijdrit.