OM eist 10 maanden voorwaardelijke celstraf tegen spits Benzema

VERSAILLES (ANP) - Aanklagers hebben tegen de Franse international Karim Benzema van Real Madrid een voorwaardelijke celstraf geëist van tien maanden. Ook dient de 33-jarige aanvaller wat het OM betreft een boete te betalen van 75.000 euro voor zijn rol in de afpersingszaak van zijn voormalige ploeggenoot Mathieu Valbuena. De rechtbank in Versailles, in de buurt van Parijs, doet mogelijk vrijdag uitspraak.

Benzema wordt ervan verdacht zijn voormalig teamgenoot bij de Franse nationale ploeg te hebben aangemoedigd geld te betalen aan afpersers die dreigden intieme beelden van Valbuena te verspreiden.

Valbuena moest naar verluidt 150.000 euro aan een vriend van Benzema betalen om te voorkomen dat een seksvideo van hem openbaar zou worden gemaakt. Benzema heeft altijd beweerd dat hij onschuldig is en dat hij juist heeft geprobeerd om Valbuena te helpen in deze heikele kwestie. Benzema vroeg eerder aan het gerecht het onderzoek te annuleren, maar daar ging de Franse justitie niet op in.

Nationale ploeg

Door de affaire, die dateert uit 2015, verloor Benzema zijn plaats in de nationale ploeg. Hij maakte afgelopen zomer zijn langverwachte rentree bij de wereldkampioen. Ook Valbuena, inmiddels 37 jaar, raakte zijn plek in de Franse selectie kwijt. Hij werd nadien niet meer opgeroepen.

Het strafproces begon woensdag. Benzema, die dinsdagavond in Oekraïne met Real Madrid in de Champions League speelde, laat zich niet zien in de rechtbank. Valbuena kwam wel opdagen. De hoofdverdachte van de afpersingszaak, waarin vijf personen terechtstaan, heeft inmiddels excuses aan de huidige speler van het Griekse Olympiakos aangeboden.