OM: slachtoffers The Voice moeten zich bij politie melden

Mensen die mogelijk slachtoffer zijn geworden van zedenmisdrijven rond het tv-programma The Voice of Holland moeten zich bij de politie melden, niet bij een onderzoeksbureau dat door de producent is ingeschakeld. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

Het OM en de politie hebben een gesprek gehad met het advocatenkantoor Van Doorne dat in opdracht van ITV onderzoek doet naar de vermeende misstanden. "Eerdere gesprekken met anderen dan de politie kunnen negatieve effecten hebben op de betrouwbaarheid van verklaringen die bij de politie worden afgelegd. Dat kan schadelijk zijn voor een eventueel strafrechtelijk onderzoek", aldus het OM.

Producent ITV riep slachtoffers en getuigen van "ongepast gedrag rond The Voice of Holland" eerder op zich te melden bij Van Doorne. Een woordvoerder van RTL benadrukte eerder zich aan te sluiten bij die oproep. "We kunnen alleen dingen rechtzetten als mensen zich melden", aldus de zegsvrouw.

De producent wil "een compleet beeld van wat er is gebeurd". "We willen iedereen die het slachtoffer is geworden van - of getuige is geweest van - ongepast gedrag rond The Voice of Holland, aanmoedigen om contact op te nemen met onze externe onderzoekers, die op vertrouwelijke basis met hen zullen spreken."